Защо някои магазини почти никога не се оплакват от сезона?

Защо някои магазини почти никога не се оплакват от сезона

Задавам си този въпрос всеки път, когато чуя от клиенти, че лятото е слаб сезон за магазините в не-курортните места. Защо, въпреки това,  има собственици на супермаркети, които рядко се оплакват?

Отговорът се появи, когато по случайност влезнах в един квартален магазин, чакайки приятел. След като разсеяно обиколих регалите с подсъзнателната идея да си купя нещо и си излезнах с празни ръце, разбрах, че днес този супермаркет загуби моите 2 или 5 лева.

Ако през същия ден 30 клиента като мен са влезнали и излезнали, това означава 60 лв за деня, за месеца 1800, за цялото лято примерно – 7 200 лв… И това са пропуснатите ползи от случайни зяпачи, като мен в този случай. А какво да кажем за редовните клиенти, които не са направили импулсни покупки?

Колкото и да е бакалска тази сметка, тя все пак дава идея накъде отива моята идея с тази публикация. Има още какво да се направи, за да може лятото да е един прекрасен за продажби сезон и после да има заслужена отпуска.

Но откъде ще дойдат тези допълнителни продажби, след като хората ги няма?

Допълнителни импулсни покупки

Всичко, което се продаде извън списъка за покупки е купено, защото е видяно в магазина и е пожелано. В жегата през лятото, най-лесните импулсни покупки могат да бъдат направени с продуктови категории. Например бирата и безалкохолните напитки, сладоледа, плодовете и зеленчуците и разбира се – хубавата скара.

Това съм убедена – всеки собственик на магазини, го знае… Но какво се случва на практика: много малко търговци сменят подредбата, така че тези мотивиращи категории да се виждат по-добре. Трябва да са разширили асортимента си и да са станали неустоими за покупка.

В онзи супермаркет, за който разказах, фризерът за сладолед беше изкаран непосредствено след касите. Може би идеята е да се вижда по-добре от хората, които влизат в магазина. За съжаление управителят не си беше дал сметка, че входът естествено повежда купувачите на другата страна. Това не им дава шанс да го забележат.

Дали нямаше да си купя сладолед, ако го бях видяла непосредствено преди касата, или поне ако бях видяла табела с изкусителна картинка и въпрос „Опитахте ли най-новия сладолед на….“

Нови начини на продажба – нови клиенти

През лятото хората се движат много. Често се пазарува от магазини в движение, като кварталния магазин вече става по-широко понятие. Тук се включва умението да привлечеш минувачи и да ги превърнеш в клиенти.

Това може да стане по много начини. Един от тях е да се импровизира с една-две по-високи маси, на които изкушеният клиент  ще си изпие студената биричка, докато чака закъсняващата си приятелка. Също може няколко избягали от час ученици да си изядат сладоледите…. А ако има сутрешен трафик от минувачи за работа, защо да няма възможност да си купят кафе от магазина? Идеи има много.

Нови продукти за сезона

Обичаме да опитваме, обичаме новото. Предпочитаният магазин винаги е пръв в предлагането на нови продукти. Появиха се нови крафт бири, всяка година има нови видове сладоледи , винаги могат да се направят заготовки за барбекю или да се пакетират в магазина порции измити ягоди или череши.

Важното е всичко, което магазините правят за своите клиенти, да го правят така, че да не остане незабелязано.

Промоции за сезона

Освен ценовите промоции за „летните категории“ продукти, които са традиционни, могат да бъдат направени всякакви варианти на комбо-предложения, които да подпомагат избора на клиента. Заготовка за барбекю + 2л бира; кафе+сладолед; плодове+сметана… дори домати+сирене…

Това, разбира се са само идеи…всеки магазин има уникален опит, познава клиентите, възможностите и силните си страни. Целта на тази публикация е да предизвика размишления, дали е направено всичко възможно, за да има едно успешно и слънчево лято.

Полезна информация

Последвайте ни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *