Входът на магазина определя настроението за покупки

Входът на магазина определя настроението за покупки

Може и да ме опровергаете, но пазаруването в магазина на задължителни неща, като хляб, мляко, сапун и т.н. не е сред топ приятните неща за които човек може да се сети.

Типичният клиент или носи списък с покупки в джоба, или си ходи силно концентриран с мисълта да не забрави какво са му казали (или е решил) да купи. И това ако не е стрес… А как да забележиш промоция или да направиш непланирана покупка, като си толкова концентриран в крайната цел?

Замислете се, кога сте склонни да похарчите повече пари – когато сте отпуснати и спокойни или когато сте забързани?

Вашата задача е още след прекрачването на прага да създадете граница между света отвън със стреса и списъците и света вътре – пълен със спокойствие и сигурност.

Ето защо входът на магазина има толкова голямо значение:

той създава предпоставка за повече прекарано време в магазина и респективно за повече покупки.

Постойте половин час около входа и наблюдавайте как купувачите влизат в магазина.

Ако имате щастието да притежавате магазин с голям паркинг отпред, ще забележите че клиентите в повечето случаи се движат през него забързано и целеустремено. Имайте предвид, че колкото по-бързо ходят хората, толкова повече се стеснява полето им на виждане. Целта е да се влезе в магазина, така че всичко останало като постери, билборди и т. н. остава в периферията.

Ако информацията на вратите на супермаркета не е достатъчно голяма, а посланието силно, кратко и просто, то просто ще остане незабелязано.

Да сте видели клиент, отправил се към магазина изведнъж да спре пред вратата и да започне да чете промо постери?

В повечето случаи, купувачът нахлува в магазина и какво се случва? В първите няколко метра нито чува, нито вижда. Той все още не е в магазина, той се адаптира с новата обстановка.

Ако продължите да наблюдавате, ще видите как изминал първите крачки, ще забави крак и чак тогава ще започне да изследва пространството.

Какво означава това?

Зоната за адаптация след вратата трябва да бъде ясна граница, като това може да бъде постигнато по различни начини.

Големият магазин има възможност да остави по-голямо неоползотворено пространство на входа. За малкия магазин, това е предизвикателство. И все пак има хитри и бюджетни решения, които  ще свършат работа. Специално осветление след входа, звънче на вратата, усмихнат охранител или служител, който казва “Здравейте”… Въображението ще създаде възможности чрез които клиентите бързо да преминат от забързано в спокойно състояние и желание да направят покупки.

Ето някои идеи за по-ефективен вход на магазина на самообслужване:

Кошници за пазаруване

За никого не е тайна, че когато клиентите пазаруват с кошница, а още повече и с количка – купуват повече. Имайки предвид казаното по-горе, обаче, непосредствено зад вратата едва ли е най-подходящото място за поставянето им, заради забързаността и целеустремеността на купувача.

Опитайте да ги поставите малко по-навътре в магазина или ако е невъзможно, разположете допълнително на още няколко места в търговската зала, откъдето човек да може да си вземе в движение и да направи допълнителни покупки. Имате реалния шанс да увеличите стойността на единичната продажба, като мотивирате влезлите набързо клиенти да си вземат и още нещо.

Промо дисплей в началото на магазина

Това е интересен похват за привличане на вниманието. Поставяте стелаж с най-големите промоции в магазина, като привличате вниманието с големи табели и знаци. “Крещящата” оферта ще спре клиента и ще го подготви с мотивация за пазаруване. Най-вероятно и ще си вземе нещо от регала с промо продукти.

Сезонните стоки най-отпред

Доста често използван похват за увеличение на продажбите на сезонни стоки от магазини с паркинги. Ако случаят не е такъв и не можете да изкарате джапанките или играчките за елхата навън, със сигурност можете да направите малко разместване в началото на сезона и да организирате един регал с актуални стоки в началото на търговска зала.

Както и да решите да процедирате с входното пространство, важно е да наблюдавате клиентите си за да направите пазаруването по-удобно и мотивиращо. Това е ключа за успех на търговски вериги, като ИКЕА, например, които се движат и хранят с купувача, буквално. Това е ключа към успеха и във всеки друг бранш.

Полезна информация

Последвайте ни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *