Що е то мърчандайзинг оборудване?

Що е то мърчандайзинг оборудване

Използваме чуждицата “мърчандайзинг” , защото е кратко определение на изкуството продуктите да са строени, видими, подредени по планограма и на подбрана позиция по всяко време на деня. Не само веднага след аранжора.

По принцип изкуството “мърчандайзинг” има две проявления – на рафта, където е основната позиция на стоките и вторична (допълнителна) до комбиниращи продукти или самостоятелно на второ място.

В настоящата публикация се спираме върху основното местоположение – стелажът на самообслужване. Над 70% от продажбите на магазина зависят от това, какво решение ще вземе клиентът пред него. И 20% от тези 70% се дължат на начина по който изглеждат продуктите на рафта. Въобще не е за подценяване…

Плътната редица от продукти на първа позиция без “черни дупки” се поддържа трудно. Това би могло да се реши с двоен персонал или служители на някой бранд. Ние предлагаме друг вариант – да се реши с оборудване за магазин и механизми за поддръжка. Ефективно и трайно. И без зависимост от доставчик.

Представете си, че всеки продукт стои изправен в собствено тунелче на рафта, което зареждате един път дневно, защото след всяка покупка на първото лице, второто се придвижва самó напред. Представете си допълнителни рафтове и по-голям асортимент. Представете си 30% по-кратко време за зареждане….И  тази инвестиция ще ви се изплати най-много за месец. Особено ако става дума за хладилна стена, шоколади, десерти или ядки.

Ето какви са компонентите на тази система:

Разделители

Разделителите са основната структура, която разпределя рафта на секции за всеки отделен продукт. Подходящата височина поддържа в изправено положение и най-нестабилния продукт. Дължината се регулира според дълбочината на рафта.

Делят се на два вида – с предна защита (борд) за предпазване на продукта от падане  и без предна защита – за стоящи стабилно продукти или в комбинация с цялостен прозрачен борд отпред.

 

Фиксирането към рафта се осъществява със специални фиксиращи “ленти” отпред и в дъното на рафта, така че разделителят да е стабилно монтиран в две точки.

Ако има универсална височина на разделителя, то това е 60 мм. При нас това е разделителят, който е постоянно поддържан на склад и с най-добра цена.

“Какъвто и да е разделител” е същото, като да се каже “какъвто и да е автомобил”. Ако искате да спестите място, да зареждате по-бързо и да не хвърляте счупена пластмаса на втория месец – потърсете най-доброто съотношение цена-качество.

Пушери или автоматично презареждане на рафта

Пушерът е най-доброто за да изглежда един продукт постоянно привлекателен на рафта. Силата на пружината е важен фактор за доброто функциониране. Ако е твърде силна ще мачка опаковката, ако е твърде слаба – няма да работи.

Фиксирането на пушера към рафта е по същия начин, както и при разделителите. Монтират се върху същите ленти, на които са монтирани и разделителите.

Съществуват различни видове пушери, според особеностите на продуктовата категория. “Механизацията” на рафта е изведена до съвършенство с цел минимизиране на труда в магазина от една страна и увеличаване на атрактивността от друга.

Гръбчета за поддръжка и издърпване напред (Back support)

Гръбчетата за поддръжка са чудесен начин да направите видим продукт, който е с неправилна форма, лесно се чупи или е тежък и не може да стои сам изправен.

Това са продукти в пликчета, меки сирена, вакуумни опаковки, снаксове и др.

Гръбчетата могат да стоят самостоятелно на рафта (с основа на магнит за стабилност) или да бъдат окомплектовани с лента за издърпване.

Така с едно издърпване на лентите, аранжорът ще подреди рафта за нула време, без да се налага да търси пънче, за да издърпва стоките нападали в дъното на най-горния рафт.

Гравитацията в полза на продажбите

Тежките и обемни продукти, като натурални сокове и перилни препарати също могат да се ползват от възможностите на мърчандайзинг оборудването.

За тях сме приготвили системата Roller Track™, която използва наклона на рафта за самозареждане, като подпомага процеса с основа от малки ролки.

Тежките продукти “се извозват” напред без всякакво усилие. И най-високият рафт с тежки и обемни продукти е лесен за обслужване от клиентите.

За най-ниските рафтове също има решение – специален вграден пушер взаимодейства с ролковата основа. Така тежката опаковка бавно и царствено застава на първа позиция без човешка намеса.

Защо споделяме всичко това?

За да можете да направите информиран избор, когато избирате мърчандайзинг оборудване.

За разлика от преди 10 години, когато почти никой нямаше идея от този тип решения, сега въпросът не е дали магазинът има нужда да поставянето му, а по-скоро: кое е най-ефективното решение, кои са системите, които могат да отличат търговския обект и да оптимизират разходите му.

Трябва да приемем факта, че няма нови клиенти – населението не се увеличава кой знае колко и вече има повече магазини, отколкото ни трябват. Обикновено 80% от продажбите на търговски обект идват от 20% от клиентите му. Ако трябва да се търси растеж, то това ще се получи от съществуващите клиенти – повече посещения, повече време в магазина, повече и по-големи покупки.

Добрата новина е, че 70% от решенията за покупка се случват директно пред рафта на самообслужване, а не пред телевизора или билборда. Този факт дава огромни възможности в ръцете на търговеца на дребно.

Като фирма, която е избрала да работи с детайлите, които правят един магазин по-добър от друг и го прави повече от 10 години, ние наблягаме на решения, които са сертифицирани, тествани, издръжливи и ефективни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *