Може ли Вашата касова зона да продава повече?

Може ли Вашата касова зона да продава повече?

Не, не… Не искам да ви казвам дали Вашата касова зона може да продава повече! Мога само да споделя идеи, възможни начини и поводи за размисъл, които Вие да решите дали ще използвате.

Защото това е Вашият магазин. Това са Вашите клиенти.

Никой досега не е намерил начин да направи касата обичана. От гледната точка на Вас – Търговците, обаче, това би трябвало да е едно от най-важните места в магазина. Защо ли?

Защото това е мястото, където клиентът се разделя с парите си, за да ги даде на Вас. И това трябва да е най-предразполагащата, най-бляскавата зона. Илюзиите, обаче се разбиват, когато купувачът я доближи. Започват да изникват стресиращи въпроси от рода на: “Къде да застана?”; “Колко време ще отнеме?”; Кой е по-бързият касиер?”

Някакси не е справедливо. Като клиент го казвам. Мястото, където разменяме пари (моите пари, тези на клиента) срещу стоки би трябвало да е приятно, нали?

Така и Вие като търговец ще сте доволен – ще имате по-голям шанс да размените повече неща с купувача…

И така.

Може ли Вашата касова зона да продава повече?

За да разберете, трябва първо и преди всичко да направите проучване. Мразите да правите проучване? Е…. ако искате да направите промяна и да увеличите шанса на касата да продава повече…. ще Ви се наложи. 🙂

Какво е важно да разберете от проучването?

1.Какво преживяват клиентите, докато се редят на касата. Например: какво разглеждат, към кои продукти основно посягат, колко чакат в натоварените часове и т.н.

Каква информация ще Ви донесе това проучване: дали не надценявате някои стоки на касата за сметка на други; как можете да намалите времето за чакане или какво “забавление” може да им измислите, докато чакат….

2.  Какво е съотношението между заеманото пространство на дадена категория и оборота, който носи на касата.

Каква важна информация ще ви донесе това проучване: Може да се изненадате, че категорията, която заема най-голямото пространство не Ви носи най-големия оборот или печалба. Тогава може да решите да намалите мястото за нея и да увеличите друга категория, която носи повече резултати.

3. Кои са топ 3-те категории, които Ви носят 80% от продажбите на касата.

След като разгледате резултатите ще видите дали има потенциал, който чака да бъде изваден и да доведе до още по-радващи резултати от продажбите в касова зона.

Това от вас.

От нас – идеи, за да стане касата по-комфортно, по-подканващо и по-печелившо място

1.Позволете на клиента да има усещането, че се награждава на касата. Предложете му импулсните продукти (онези топ 3 категории) по най-най-привлекателния начин.

Tъркалящите се вафли в разкъсани кутийки не са толкова мотивиращи, колкото изпънатите под конец шарени опаковки. Вижте сами:

Може-ли-Вашата-касова-зона-да-продава-повече-вафли

Разликата между едното и другото е 15% в продажбите

Десертите и на Вашата каса могат да изглеждат така. А за да спестите място, можете и да ги изправите вертикално.

2. Привлечете клиентите с видими и големи табели, към предложенията на касата. Дори помислете за нещо интересно и забавно, което да четат, докато чакат. Бъдете креативни – защо даже да не е и виц на деня? Сещате ли се за подобни примери?

3. Защитете се от кражби от продуктите на куки, поставете ясни и видими цени; създайте приятна и приветлива атмосфера.

4. Добавете и активни продажби, като мотивирате касиерките да предлагат продукт на деня или седмицата. Разликата в продажбите му за деня ще е между 50% – 80% в продажбите. Във Ваша полза.

Ето и кратко резюме на дългата ми реч:

  • Проучете и научете повече за навиците и предпочитанията на клиентите в касова зона. Ще ви се отплати с повече продажби. А това не е без значение за Вас, нали?
  • Направете мястото удобно и привлекателно. Удобно и за магазина и за клиента. Печелят и двете страни. Е как да не предпочете клиента да пазарува редовно от Вашия магазин?
  • Винаги има какво още да се направи, за да има по-добри продажби. Но за това няма универсална рецепта. Вашият бизнес е уникален. Вие ще намерите най-доброто решение!

Харесайте нашите социални мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *