По-високи продажби според цветовете

Предизвикват ли цветовете по високи продажби

Психолозите са категорични – до 80% от възприятията на човека се осъществяват чрез зрението. Този факт дава възможност на магазините да увеличат своите продажби чрез въздействие върху импулса към покупка и увеличение на времето, прекарано в търговския обект.

Човек реагира инстинктивно на цветовете благодарение на дълбоко закодираното им влияние в съзнанието. Червеното означава „спри“, а зеленото – „премини“, като това е най-опростеният пример за тяхното въздействие. Изследвания показват дори и физически ефект – ярко червеният цвят ускорява пулса и енергизира, докато големи площи в бяло или сиво водят до безпокойство.

Магазините, които искат да се възползват максимално от това човешко качество, могат да развият концепцията си в много по-голям детайл и да определят цветовата си палитра според аудиторията, която искат да привлекат. Младите хора, например, предпочитат по-ярките и живи цветове, докато по-възрастните са податливи на по-приглушени или съставни нюанси.

Това е прекрасно, но ако скоро не се предвижда ремонт, как да се възползваме от психология на цветовете без да се налага да пребоядисваме магазина?

Както е казал Лудвиг Мис ван дер Рое, един от бащите на минимализма – „Малкото е повече“. Понякога малки цветни детайли, могат да привлекат вниманието с по-голяма сила, отколкото цяла боядисана секция в магазина. Това могат да бъдат акценти във вид на табели в началото на всяка гондола, стопери на рафта, промоционални рамки на втора точка, поставяне на големи изображения над рафтовете в съответна цветова гама и др. – вариантите са многобройни.

Кратък справочник на цветовете:

Червен цвят

Влияние на цветовете върху продажбите

Предизвиква апетита

Червеното е най-често използваният цвят в маркетинга на хранителни продукти. Окото разпознава първо него и след това сканира другаде. Има способността да събужда спомени и емоционални реакции. Почти не съществува етикет на хранителен продукт, който да не съдържа някакъв нюанс на червено.

Причината за това е способността му да предизвиква апетита. Най-вероятно това му качество се дължи на факта, че в природата в естествено състояние е свързан със сладки плодове, като ягоди, малини, череши и др.

Жълт цвят

Носи щастие

Жълтото е вторият най-използван цвят в маркетинга на храни. Като „най-щастлив цвят“ той предразполага към добро настроение и оптимизъм.

Имайки предвид, че храненето е също и емоционално преживяване, използването на този цвят ще създаде приятно преживяване и ще настрои клиентите ви за по-дълъг престой в магазина.

Зелен цвят

Означава здраве и природа

Макар и не толкова популярен до скоро, в последните години зеленият цвят започна да се среща все повече в дизайна на хранителните опаковки, като стана символ за био, здравословни или органик продукти.

Очите обичат зеленото и се задържат по-дълго време върху него.

Оранжев цвят

Означава удоволствие

Оранжевото е цвета на слънцето и носи топлина и удоволствие. Силната му енергия носи обещание за енергичност, сетивност и радост.

Много хранителни брандове, които искат да предизвикат тези усещания у потребителите, го използват в дизайна на опаковките на своите продукти.

Подобно на червеното, оранжевото веднага привлича окото.

Син цвят

Събужда спомен

Това не е цвят, който предизвиква апетита и причината е, че няма храна, която да е синя в естествено състояние.

Този цвят има способността да охлажда и е подходящ за хранителни категории, чието основно качество е да бъдат студени или асоциирани с чистота и подреденост.

Надявам се, че този пост ще ви мотивира да експериментирате с цветови акценти, което със сигурност ще има ефект върху привличането на нови клиенти във вашия магазин.

Полезна информация

Последвайте ни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *