Поставяне на ясни цели преди промоция

Поставяне на ясни цели при стартиране на промоция

Всяка промоция е задължителен елемент в предложението на всеки бранд или търговски обект. Много често, обаче, тя не постига оптимални резултати, заради неясно поставени цели. Намаляването просто на цените предполага краткотрайно увеличаване на оборота, но не и дълготрайно задържане на клиенти.

Внимателното обмисляне и комбиниране на промоционалните цели за година напред гарантира ръст на заинтересуваните купувачи и превръщането им в лоялни клиенти.

Ето затова, в тази публикация ще припомним някои видове цели, които да активират въображението ви за нови идеи при обмислянето на следващата промоция.

Увеличаване на обема продажби при промоция

Една от основните цели на повечето търговски промоции. Служи за увеличаване на продажбите чрез намаляване на цени за кратък период от време. Тактически инструмент с краткотраен резултат. Най-лесно копирана от конкуренцията. Предизвиква движение на клиенти от един обект към друг и разрушава лоялността. Купувач, купил даден продукт на ниска цена, няма да е склонен да го купи на редовна такава.

Този тип промоция може да бъде използвана да предизвика опитването на нов продукт или да постигне обеми от увеличаване честотата на покупка на промотираните стоки. Добре е да решите какво точно искате да постигнете, като се съобразите с особеностите на двата варианта.

Опитване на нов продукт

Един от начините да увеличите обема продажби, като представяте нов продукт (или услуга) в магазина. Така ще дадете ясна причина за намаляването на цената, като краткотрайно явление и реверанс от вас към клиентите (а не просто, че струва по-малко, а пък вие искате да продавате скъпо). Може да комбинирате със семплинг или (ако има възможност да е в малка опаковка) в пакет с друг продукт.

Промоция за увеличаване честотата на покупка

Друг вариант промоция за краткосрочно увеличаване на продажбите. Начините да увеличите честотата могат да бъдат:

  • да предоставите купон за 10% отстъпка при следваща покупка
  • да предложите специални пакети: купи 3, едното безплатно
  • колекционерски промоции: например – събери десет стикери и получи безплатно….

Увеличаване на лоялността на клиентите

Лоялност има тогава, когато клиентът купува конкретен продукт или посещава конкретен магазин, независимо, че има по-евтин или сходен вариант. Този тип промоции са със стратегическо значение. За успешното постигане на целта е необходимо изключително добро познаване на клиента и неговите нужди. Ето някои практически идеи:

  • дългосрочни колекционерски промоции
  • клубни точки
  • Отворени врати и т.н.

Промоция, която предизвиква интерес в клиентите

Въпреки, че звучи отвлечено, тази цел може да бъде реализирана с нисък бюджет, но пък да е успешна част от годишните ви промоционални цели. Тук единствен фактор е въображението, което може да доведе нови клиенти и да придаде „човешко лице“ на вашия бизнес. Примери могат да са:

  • Да организирате конкурс за детска рисунка, ако сте разположени в жилищен и по-младежки квартал
  • Да поствате серия рецепти във фейсбук страницата си
  • Да организирате тестване на вино и т.н.

Намаляването просто на цени не е достатъчен фактор за лоялност. За да се разграничите от конкуренцията е необходимо непрекъснато да давате причина на клиентите да се връщат. Много често неценовите фактори са много по-привлекателни, отколкото ценовите. В много случаи неща като, допълнителни услуги, детска площадка, нова продуктова група здравословни храни, специално любезно обслужване, опитване на място на нов продукт, създаване на общност на квартален принцип и т.н. са силни причини купувачите да предпочитат един магазин пред друг.

Полезна информация

Последвайте ни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *