Пасти за зъби без конкуренция

Пасти за зъби без конкуренция

През 50-те години на миналия век един предприемчив човек се свързал с голяма компания-производител на пасти за зъби. Предложил да й продаде иновация, която нямало да коства усилия, но щяла да увеличи продажбите с 40%. Офертата за ексклузивни права била за 100 000 долара.

По това време подобна сума не била малка, но предвид обещаните резултати, инвестицията щяла бързо да се изплати.

Шефовете в компанията обаче били алчни и не им се давали толкова пари. Благодарили на човека и го отпратили с обещание да му се обадят отново.

След като изобретателят си тръгнал, били свикани най-добрите служители от маркетинга и производството. Била им възложена задача с висок приоритет: да мислят денонощно за решение, което ще увеличи продажбите на пасти за зъби с 40%.

Изминали 2 седмици и нито една идея не била достатъчно добра. Затова вдигнали телефона и извикали странния човек отново.

След юридическите формалности и превода на парите, той извадил обикновен плик. В него на къс хартия било написано кратко изречение: „Направете отвора на тубичката по-голям“.

Така, при един и същ натиск и разлика от 1 мм в диаметъра на дупката, хората биха използвали с 40% повече паста за зъби и биха купували по-често…

Защо разказах тази история

Не е ясно дали е истинска, или притча (длъжна съм да кажа, че я взех назаем от блога на Colin Walls).

Хареса ми, защото илюстрира истината, че много често малки неща или промени водят до големи резултати.

Та също такива малки неща предлагаме и ние и те водят до измерими резултати.

Е, увеличение от 40% е нереалистично, разбира се, но какво ще кажете, ако трайно продажбите на пасти за зъби и сапуни нараснат с 10%, увеличите асортимента с 20% и продуктите на промоция не са в дъното на рафта, точно когато трябва да са пред погледа на клиента?

И всичко това се случва почти без човешка намеса?

Полезна информация

Последвайте ни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *