Хладилни витрини и топла точка

Хладилни витрини итопла точка

Не беше далеч времето, когато хладилните витрини в супермаркетите бяха малки. От тях можеше да се купи само сирене от тенекия, един или два вида кашкавал и някакво месо.

През последните 5-10 години виждаме все по-големи хладилни витрини с пресни месни деликатеси, вносни сирена, кулинария… Появяват се все повече специализирани магазини за месо и сирене, които искат да са наследници на предшествениците си производители. Да продават директно домашно произведените си продукти и деликатеси.

Хладилни витрини и месарница

За крайния клиент нещата са страхотни. Конкуренцията между супермаркета и неговите хладилни витрини и месарницата в квартала означава промоции, разнообразие и изгодна цена.

За бизнеса на търговците обаче това означава постоянна борба, в която доста често Голиат е победен.

Супер/Хипермаркетът има преимуществото да предложи разнообразие и по-ниски цени заради мащаба.

Специализираният магазин печели с имиджа на място, където може да си купиш истински продукти направо от фермата.

Различните формати магазини имат различни цели, визия и проблеми. Но едно предизвикателство важи за всички – изборът на подходящата щандова витрина.

Странното е, че в личния живот, когато някой си купува апартамент, не взима най-евтиното жилище само защото е на най-ниската цена. Имайки предвид дълготрайния ефект от подобна покупка, човек преценява нещата комплексно и внимателно и според целите си за нея.

В повечето случаи обаче, когато става дума за оборудване, нещата отиват в плоскостта на по-евтиното, за сметка на важни фактори, които биха спестили и ядове, и разходи в бъдеще.

Изборът на витрина е една от най-важните предпоставки за растящи продажби при деликатесните храни.

Тъй като клиентите пазаруват с очите си, дизайнът и визията на продуктите трябва да привлекат погледа и желанието за покупка. От друга страна,  добрата вентилация ще спести болезненото усещане от ранно бракуване или неприятно изказване в медиите на пострадал клиент.

В тази публикация ще се спра по-детайлно върху различните типове хладилни витрини (от гледна точка на представянето на асортимента) и се надявам да бъда полезна, ако скоро ви се налага да отворите магазин или да подмените оборудването.

Видове деликатесни витрини

На самообслужване

От мърчандайзинг гледна точка, витрините на самообслужване могат най-общо да се разделят на три типа:

  • с единична вана,
  • с единична вана и допълнителни рафтове и
  • плюсова крайстенна.

Витрините с единична вана са много благодатни за представяне на продукти в големи опаковки или за използване в заведения за самообслужване, като салатени барове. Допълнителни аксесоари позволяват използването и преобразяването на това оборудване за различни цели.

Хладилни витрини на самообслужване с рафтове

Витрините с единична вана и допълнителни рафтове раздвижват отлично дълга линия от затворени витрини и дават възможност за излагане на по-скъпи, предварително пакетирани продукти. Рафтовете отгоре могат да се използват за представяне на комбиниращи се стоки.

Витрини на обслужване

Хладилни витрини с обслужване

В тази група влизат всички витрини, които се обслужват от продавач-консултант.

Имайки предвид бариерата на стъклото, дизайнът на тези витрини трябва да е с минимум плътни части, които да закриват продуктите.

Този тип витрини са най-популярни на нашия пазар и са подходящи за различни формати магазини.

Горната част на затвореното пространство дава възможност за поставяне на различни видове табели или рамки с кулинарни идеи или информация за промоции.

Да не забравяме колко са важни съдовете, начинът на излагане и комуникацията във витрината.

Полезна информация

Последвайте ни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *