Бебешките стоки в супермаркета могат да са магнит за лоялност

Бебешките стоки в супермаркета

КАКВО и КАК потребителят пазарува са въпросите, които силно интересуват търговците и чиито отговори следят отблизо. Особено що се отнася до пазаруването на хранителни продукти и други бързооборотни стоки.

Преди няколко години анализи сочеха възродилия се интерес към по-малките специализирани магазини за сметка на пазаруването от големите хипер / супер-маркети. Успоредно с това е и очакваният за ръст на оборота от тази категория продукти и през канала на електронната търговия. Сложна е корелацията между различните тенденции в промяна на навиците на пазаруване, чисто демографските фактори, нарастващата информираност и интерес към по-здравословен начин на живот и хранене.

Според електронното издание Supermarket News 87% от консуматорите предпочитат да купуват храна по традиционния начин от магазина, а не он-лайн. В същите високи проценти отговарят купувачите от различните поколения, включително и така наречените Millenials (поколението родено след 1980 година).

Основните причини, които карат пазаруващите да изберат „старомодния“ начин на покупка от супермаркета е, че:

  • така могат сами да докоснат, огледат и изберат какво точно да купят
  • заради атмосферата и преживяването при покупката от магазина.

Телефоните ни са „смарт“, непрекъснато сме он-лайн, комуникираме и търсим информация, четем и споделяме потребителски ревюта, но най-вероятно хранителните стоки за нас и децата ни купуваме от магазина по традиционния начин. При този богат избор от продукти, вкусове, брандове и т.н. предложената допълнителна информация в мястото на покупка играе важна роля. Комуникацията на рафта е връзката между телевизионната реклама, рекламното каре в списанието, интернет представянето във всичките му разнообразни форми и самия продукт.

В по-големите супермаркети за детските стоки обикновено е отделено специално място, оформени са като „магазин-в-магазина“ със собствена атмосфера и брандиране. Ограничената площ в някои търговски обекти отделянето на достатъчно рафтово пространство и оформянето на специален кът е предизвикателство.

Използването на специализирано оборудване

  • значително ще уплътни рафтовете и това ще даде възможност за по-голямо разнообразие. Наблюдениято ни показват, че вместо 7 можете да съберете 10 рафта на същия стелаж и така ще увеличите асортимента;
  • ще улесни зареждането и подреждането на стоките;
  • ще осигури спазването на ротацията и срока на годност;
  • наблюденията ни показват, че оборудването пести време на персонала. Така вместо да подреждат рафтовете, те ще са заети да предлагат по-добра услуга на клиентите.

Всичко това ще даде измерим резултат в увеличение на продажбите от категорията и допълнителни ползи като повече лоялни и привличане на нови клиенти.

Снимки от изпълнени проекти, както и повече ползни и работещи идеи можете да намерите в сайта и Facebook страницата ни.
Свържете се с нас на тел. 02-4210836 или info@display-bulgaria.com.

Полезна информация за повече продажби

Последвайте ни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *