Поставяне на мърчандайзинг оборудване

Поставяне на мърчандайзинг оборудване

Често, когато разговарям с клиенти за оборудване с разделители и мърчандайзинг системи, чувам леко пренебрежителното: аааа, украските 🙂

Налага ми се да обяснявам или да предложа малък тест, за да може собственикът или мениджърът на магазина да се уверят, че поставянето на мърчандайзинг оборудване не е просто украса. Това е инвестиция и инструмент за увеличаване на продажбите и намаляване на разходите свързани с труд и време.

Да кажем, че вие вече сте решили да инвестирате в поставяне на такова оборудване във вашия супермаркет.

Какво да направите, за да може то да работи максимално за вашите цели

Вашите продукти

Като за начало е много важно да прегледате портфолиото си от продукти в съответната категория. Миксирането на стоки на рафта е нещо обичайно. Тъй като всеки търговец иска да предложи колкото се може по-голям асортимент на своите клиенти. Този положителен факт има и своята не толкова положителна страна. Смесването на продукти от различни производители с различни цени води до хаос на рафта (особено в натоварените часове). Това не винаги означава по-високи продажби.

Поставянето на разделители ще ви помогне да разгледате добре продажбите на всеки артикул от категорията. Също ще ви помогне да ревизирате портфолиото си, като оставите „отличниците“, а другите внимателно обмислите.

Изобр на оборудване

Второто нещо, което трябва да прецените е да решите, какъв тип мърчандайзинг оборудване ще е подходящо за съответната категория продукти, а именно:

  • само разделители  за фиксиране на планограмата;
  • разделители поставяне на рафта под ъгъл за използване на гравитацията за придвижване на продуктите към лицето на рафта
  • Система за издърпване и поддръжка (back support), която е подходяща за опаковки, които не могат да стоят изправени (подправки, сухи супи, слайсове и пр.)
  • Пушери (избутвачи с пружина), които автоматично зареждат рафта (за самостоятелно стоящи опаковки)
  • Roller Track – приплъзване върху ролкови основи (сокове, бутилки и пр.)

Избор на продукт

Когато вече сте се консултирали и сте избрали своето оборудване, следва най-лесната част. Това, което трябва да направите е да оставите по едно лице от всеки продукт, който ще присъства на рафта. Така ще определите местата на всеки разделител и няма да се окаже, че ще ви остане или няма да достигне място.

Съвет: мърчандайзинг оборудването ще ви помогне да сгъстите рафтовете и да си осигурите още място. Когато всички продукти са на първа позиция, не е необходимо да има голямо пространство във височина, защото няма да се налага клиентът да „изравя“ продуктите от дъното на рафта.

Полезна информация за повече продажби

Последвайте ни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *