4 задължителни табели в магазина

4 задължителни табели в магазина

С навлизането на супермаркетите на самообслужване се променя и начинът на обслужване и контакт с клиента.

Вид общуване са вече косвени елементи, като:

  • визията на магазина – евтино/скъпо;
  • асортиментът – пакетирани или пресни стоки, кулинария;
  • удобства за клиентите – детска площадка, допълнителни услуги;
  • социалната активност и др.

Най-пряко въздействие все пак има комуникацията, която се случва в момента на покупка. А при липса на продавач-консултанти, това могат да бъдат единствено поставени на точното място информационни табели.

По своята същност те заместват любезния собственик на кварталния магазин и информират клиента за нов, продукт, специална оферта, къде да намери това, което търси и го подсеща да си купи още нещо. Това общуване е ключово в създаването на лоялни клиенти и привличането на нови купувачи.

Ето защо тези четири вида информационни табели са задължителни за всеки търговски обект на самообслужване.

Висящи информационни табели

Табели за ориентиране

Забелязали ли сте „слепи петна“ в магазина си? Категории, които сякаш не вървят и които клиентите пропускат? Една от големите причини за тези слаби места е начина на подреждане на продуктовите категории. В много от случаите мястото определя разпределението, а не логиката на пазаруване. Ако няма начин да съобразите подредбата според нея, тогава можете да си помогнете с големи висящи „навигационни“ табели, които да дават представа кое къде се намира още от входа на магазина.

Регал стопери

Странични регал табели

Смисълът на този тип информационни знаци е да подпомага клиента в ориентирането сред дълги поредици от рафтове. Често една 5-10 метрова редица регали съдържа повече от една категория продукти, което превръща пазаруването от приятно преживяване в дразнещо лутане. Това е честа причина за недостатъчния поток от нови клиенти, които няма да се ориентират така добре, както редовните клиенти.

Рамки за промоция

Рамки за промо зони

Промоциите са реверансът или изразът на уважение от страна на магазина към неговите клиенти. Високата им стойност изисква висока обращаемост. Но дали е така на практика? Често информацията за продуктите на оферта си остава само в брошурата и ако на място няма табела, те просто остават незабелязани от голяма част разсеяни купувачи. Привличащи окото рамки с ясно указани промо предложения значително ще подобрят резултата от активността.

Промо стопери

Промо стопери на рафта

Някои магазини ползват червени етикети. Практиката показва, че те не са достатъчно ефективни. Клиентът трябва да притежава изключителна мотивация и време, за да издири промоционалния продукт. Вместо това, нещо трябва да „наруши“ правата редица и да каже „спри“. Това са малките, но изключително важни рафтови стопери, които като магнит ще привлекат окото.

Всичко казано до тук все пак са само инструменти за по-добро общуване. В основата на всеки дълготраен контакт стои нещо по-дълбоко – това е желанието на търговеца да даде най-доброто от себе си, непрекъснато да се стреми да изпреварва конкуренцията и да разбира нуждите на своите клиенти.

Полезна информация

Последвайте ни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *