Дисплей България в списание Progressive

Росица Захова и Доброслава Мирчева в интервю за списание Progressive. Те ни разказват за ритейл пейзажа в България, къде започва мисията им и възможностите за развитие.

Разкажете ни за Дисплей България

Доброслава: Дисплей България е второто ни начинание с Росица. Имахме друга компания за нает мърчандайзинг и работата ни беше постоянно свързана с присъствие в магазините. В една есенна сутрин влезнах в супермаркет от голяма верига и по навик обиколих всички категории. Няма да забравя как стоях пред хладилната витрина с пакетирани сирене и кашкавал. Хаосът при тези продукти винаги ме е дразнил, но в онзи ден конкретно беше ужасно. Осъзнах, че само с ръчния труд на нашите хора, няма как да има ефективна поддръжка на регала. Необходимо беше решение, което да не изисква толкова време, разходи и човешки труд. С Роси решихме, че ние ще бъдем тези, които ще го предложат на българския пазар.

Така се роди партньорството ни с HL Display Швеция – компания абсолютен новатор в областта на организацията и представянето в търговска зала. Буквално се влюбихме в системите за мърчандайзинг оборудване на рафта и видяхме в тях решението, което търсехме. Избрахме се взаимно с HL и вече 20 години сме част от трансформацията и на българския ритейлинг.

Какви са предизвикателствата пред ритейлърите?

Доброслава: Разбира се, предизвикателствата няма как да са съвсем еднакви за една голяма търговска верига и квартален супермаркет. И все пак, на всички ритейлъри се налага да работят в сходна среда – възход на онлайн търговията на хранителни продукти, липса на квалифицирана работна ръка, високи енергийни разходи, ценова конкуренция и наситеност на пазара. На фона на тази предизвикателна обстановка се добавя динамиката на глобалните събития и бързото развитие на технологиите, което изисква гъвкавост, скорост и стратегически подход.

Роси: Да добавим към предизвикателствата и съвременния клиент, който е информиран, трудно се доверява и много изисква. Аз, например, освен част от Дисплей България съм и домакиня, която предпочита да пазарува offline. Взискателна съм към много неща – не са само цените, промоциите или локацията. Важна е политиката за устойчивост, удобството на пазаруване, дали моите продукти са там, доколко бързам в момента, какво е отношението на служителите в магазина към клиентите… Решението от къде да напазарува човек взема на базата на различни изисквания, което често изглежда като липса на лоялност. Това е както предизвикателство, така и голяма възможност от страна на търговците да спечелят вниманието на клиентите.

Какво могат да направят ритейлърите, за да ги превъзмогнат?

Доброслава: Според мен, всеки търговски обект, дори най-малкият квартален магазин може да намери своето конкурентно предимство. Преди всичко е важно да има усещане за персонално отношение, удобна и приятна среда за пазаруване, атмосфера на доверие. Интересно е, че в онлайн средата много се говори за “user experience” и твърде рядко се набляга на този фактор, когато говорим за физическите магазини. А там в никакъв случай не е по-малко важно.

Роси: Всъщност, в пазаруването „на живо“ има преживяване в много по-голяма степен, защото клиентът има директен досег с продуктите. Това е голямо преимущество за физическия ритейлинг. За да се възползват от този факт, търговците трябва да се погрижат средата да е приятна, подредена, добре осветена, етикетите да си отговарят, клиентът да се ориентира лесно и бързо, персоналът да е добре информиран и отзивчив и т.н. Макар и не единствен фактор, атмосферата на пазаруване е съществен елемент както за по-голямата стойност на средната покупка, така и като постоянна стратегия за привличане и задържане на клиенти. Осъзнавам, че може би звучи непосилно, но от друга страна има редица съвременни решения, които дават възможност на търговците да се справят с тези предизвикателства с по-малко човешки труд и дори финансови ресурси.

Как вие помагате на ритейлърите да се развиват?

Доброслава: Ние сме първите, които въведоха оборудването за подреждане и автоматизация на рафта в България. Давахме си сметка още тогава, че цената за поддръжката на тази привлекателна търговска среда с физически труд е твърде висока. Искахме да намерим решения, с които тази цел да бъде постигната в максимална степен при минимални усилия. Това е бил наш фокус през всичките години от създаването на Дисплей България, в които не сме спирали да растем и да се адаптираме спрямо предизвикателствата на нашите клиенти и световните иновации в оборудването.

Продължаваме да предлагаме решения, които подобряват ефективността в търговската зала и даваме възможност на нови технологии и специфично оборудване да навлизат в повече търговски обекти. Такива решения са профилите и етикетниците за електронни етикети, безрафтово мърчандайзинг оборудване NEXT™, ролер системи за самозареждане на рафта, мърчандайзинг оборудване за кенчета и бутилки и други.

Въпреки, че имаме достъп до резултатите от такъв тип оборудване в други държави, всяко наше предложение преминава тест в реална среда на нашия пазар. Даваме му възможност да се докаже в две посоки – доколко намалява труда и времето за поддръжка и в какъв процент влияе върху увеличението на продажбите.

Роси: Полагаме постоянни усилия и в посока по-добра услуга към търговците. Доставяме в срок, окомплектоваме по обекти или по категории в магазина, съдействаме при имплементиране на различните ни решения. Ситуацията в магазините е динамична и като срокове при реконструкции и нови отваряния, и като портфолио на рафта. Това ни е научило да бъдем гъвкави и да изградим организация, която да гарантира доброто ни обслужване. Работим заедно с клиентите си, опознаваме пазара и поддържаме на склад най-често използваните системи. След близо 20 години работа можем да се похвалим с клиенти, с които работим от самото начало на създаване на Дисплей България и сме техни партньори, а не просто доставчици.

Полезна информация

Последвайте ни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *