Бира и безалкохолни: 4 начина за по-добра видимост на рафта

Бира и безалкохолни: 4 начина за по-добра видимост на рафта

Лоялността към марката в категориите бира и безалкохолни е ключов фактор разпределението на пазарните дялове между големите в бранша.

Но тя не е до живот и това го доказват множеството нови и нишови продукти, които както присъстваха само в специализираните магазини, започнаха да взимат рафтово пространство в супермаркетите и да печелят познаваемост.

Преди няколко дни реших да си купя от любимата бира (да отбележа, че не съм кой знае какъв любител, но една специално ме спечели и пия само нея) и с раздразнение открих, че не я виждам на обичайното й място на рафта. Вече си бях взела една вносна бира, за да я пробвам и точно тогава видях служител на магазина, който ми обясни, че просто са й сменили мястото.Горката, стоеше сгушена в кьошето до един светещ международен бранд и нямаше как да бъде забелязана без указания.

За какво разказвам тази история? Защото дори лоялен клиент (какъвто съм аз за тази марка) може да се прехвърли към друг бранд заради липсата на видимост на рафта. Вносната бира можеше да ми хареса повече, кой знае?

Рекламата, като телевизия, дигитална или външна е супер, без нея не може… Но най-силният фактор е този на рафта. При бясната конкуренция на твърде сходни продукти, носещи твърде сходни преживявания и послания печели този който се вижда, който е наличен в момента, когато клиентът пазарува.

Мърчандайзинг и управление на категорията

Цялостното брандиране и допълнителния мърчандайзинг на определена категория я правят силно привлекателна за клиента. Тези специални усилия предизвикват импулсивни покупки и увеличават продажбите на всички брандове в сектора. Естествено, най-голяма полза имат първият и вторият по пазарен дял. Именно някой от тях пристъпва към подобна инвестиция, като увеличава преднината си пред останалите.

Такава договореност между бранда и супермаркета изисква сериозен бюджет и преговори. За щастие, съществуват изключително гъвкави решения, които могат да отличат всеки бранд на рафта. Без необходимост от инвестиция в цялостно брандиране или външни мърчандайзери.

Мърчандайзинг оборудване


Мърчандайзинг оборудване за бутилки и кенчета

Снимката в началото на публикацията демонстрира ефекта от поставяне на този вид оборудване на рафта. Всяка бутилка бира или безалкохолно ще изглежда през цялото време по същия начин. Без миксиране или заемане на мястото от конкуренцията.

Може да се направи за точно толкова лица, за колкото ви е необходимо.

Брандиране челото на рафта

Брандиращи предни профили, трейчета и рафтови дисплеи

Брандиране на рафт бира

Използването на дисплеи или трейчета за рафт има много ползи – резервира се договореното пространство, бутилките се поддържат подредени и планограмата се спазва, привлича се вниманието на купувача.

Модулният принцип позволява използването им в различни типове магазини, като в зависимост от пространството и договореният асортимент се оформя и самият рафтов дисплей.

Странични табели

Странични табели бира

Страничните табели прекъсват дългата линия от еднообразни стелажи и привличат вниманието на минаващите клиенти.

В комбинация с рафтово брандиране се изграждат „театрални“ дисплеи, които красиво и забележимо рамкират портфолиото на бранда.

Втора точка на излагане

Втора точка излагане

Втора точка на излагане при продукти, като бира и безалкохолно в повечето случаи означава палетно излагане. Тежестта и опасността от счупване поставят предизвикателство пред дисплеите за крос мърчандайзинг.

Макар и без бира на снимката, този рафтов стелаж е показва възможностите си за представяне на тежки продукти, лесно пребрандиране и конструкции от повече от един модул.

Това, което отличава бранда в магазина е неговата видимост и атрактивност на рафта. Подобно на актьор, той трябва да се отличи от останалите, за да предизвика любопитство и да бъде опитан.

Дори при продукти, като бирата и безалкохолните напитки, които разчитат много на създадената лоялност, интересното представяне на нов вкус, бутилка или цена може да накара клиент да опита и в последствие също да стане лоялен.

Полезна информация за повече продажби

Последвайте ни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *